3 lezeressen, 3 jaar later

Gepubliceerd op 30 september 2019 om 09:35

Al mijn blogs wil ik op mijn nieuwe website plaatsen..
Er zitten ‘gouwe ouwe’ bij. Leuk om dat weer eens te lezen!

Vandaag heb ik mijn blog uit 2016 geplaatst. Zo rond deze tijd in het jaar heb ik ‘m geschreven. Dat weet ik vanwege de datum van het document op mijn pc maar ook omdat ik het over Samhain heb. Volg je mij al wat langer dan weet je wat Samhain is. Of heb je er in ieder geval van gehoord. Samhain (je zegt Sowèn) is een Jaarwiel feestdag en de oorspronkelijke versie van Halloween. Halloween is een verbastering van All Hallow’s Eve. Allerzielen. Dat heeft dus niks te maken met al die killerclowns en andere ellende. Ja sorry, ik hou totaal niet van horror, vind het niet grappig en zie er het nut niet van in. Je maakt mensen bang en hebt het over de engste dingen die men kan verzinnen. Waar-voor?! Maar goed, dat blog.
Het heet ‘3 lezeressen’ en het ging over een artikel in een vrouwenblad waarin 3 lezeressen vertellen over huiselijk geweld. Knap dat ze dat doen. Mooi ook. Het raakte mij toen best wel erg. En als ik dat nu zo lees, heb ik het alweer anders beleeft toen, dan ik nu denk. Mooi dus om dat weer eens te lezen. Ons geheugen doet soms vreemde dingen met ons.


Het werkt met en om traumatische ervaringen heen. Maakt er soms een behapbaar verhaal van. Stopt iets weg. Of haalt de lading er af. Maar het blijft wel zeuren. Zo ergens op de achtergrond. Dat je denkt: ‘er is iets, maar wat?’. Mensen roepen dan altijd dat iets al een plekje hebben gegeven. Zo’n dooddoener waar ik jeuk van krijg. Jouw ervaringen hebben zich met jou verweven. In je energetische lijf, in je fysieke lijf.. Het is er. Hoe groot en zwaar je het maakt, is aan jou. Het wegstoppen is niet een plekje geven. Parkeren is nog een beter woord. Je parkeert het tot je het aandurft om er naar te kijken. Soms is het gewoon nodig om even je gevoel er over aan de kant te zetten, omdat het niet uitkomt. Dit kun je best vaak doen of een langere tijd, zeg een aantal jaar. Maar het heeft zeker wel aandacht nodig. Het komt er een keer uit. En de manier heb je ook niet altijd wat over te zeggen… Het kan zich vast gaan zetten en zelfs een ziekte veroorzaken. Daar zit je niet op te wachten toch?


Heb ik je al eens verteld over Louise Hay, de dame die DE koningin van de mindset is?! Ik raad je echt aan haar boeken te lezen in de bieb, haar YouTube filmpjes te bekijken en te beluisteren. Zij is zo goed. Wauw. Ook ooit slachtoffer van geweld, zelfs kanker ontwikkelt op die plek en op eigen houtje overwonnen, omdat ze weigerde een slachtoffer te blijven van een gebeurtenis in haar leven. Of om zelfs maar het leven er voor te laten. Bewonderingswaardig om zo tegen dit soort dingen aan te kijken. En ze zegt ook, als ik het kan, kun jij het ook. En dat is ook echt zo. Bepaalde gebeurtenissen hebben een enorme impact op ons, in ons leven. Maar laat het je leven niet bepalen. Hoe je er mee omgaat, bepaal je zelf. Wat wil je ermee? In zwelgen en daardoor niets meer kunnen?


Sommige mensen maken de heftigste dingen mee en blijven lachen en alles uit het leven halen wat er in zit. En we vergelijken die mensen met anderen die naar ons idee alleen hebben meegemaakt dat een scheet dwarszat en die liggen met hele donkere gevoelens op de bank. Je kunt het niet vergelijken. Je kunt niet het ene mens tegen het andere wegzetten. De gebeurtenissen ook niet.


Hoe je met iets omgaat, heeft met zo-veel factoren te maken. Met je gestel, de periode waarin je zat op het moment dat het gebeurde, je omstandigheden, je karakter, je genen, acceptatie, flexibiliteit en nog veel meer. Bij sommige mensen is het een eye opener. Ze gaan het daarna totaal anders doen. Bij andere mensen is het een excuus voor alles wat ze graag willen maar wat niet lukt. En niets is fout hier aan. Het is allemaal goed. Je kunt niet bij mensen naar binnen kijken en hier over oordelen heeft al helemaal geen zin. Pijn, frustratie, waarom iemand makkelijk ergens over heen stapt en de ander het als verwoestend ervaart, het is niet te meten. Door niemand niet.

Net als mensen zeggen: ik ben een typische Stier van sterrenbeeld. Te makkelijk. Ja in die periode van het jaar ben je geboren. Je zult ook echt veel kenmerken van een Stier hebben. Maar je bent op een uniek moment geboren qua tijd en plaats op aarde. Dus stonden de sterren op dat unieke moment alleen voor jou in die stand te stralen. Dit bevestigt alleen maar dat je uniek bent.


En hoe je met jouw leven omgaat, is ook uniek. Wat je ervaart en hoe je het ervaart, hoe je er op reageert, het is jouw unieke manier. Veranderingen aanbrengen, omdat je het anders wilt, dat kan echt wel. Het duurt alleen best een tijdje voordat je je dat eigen hebt gemaakt. En dat begint met bewust worden van jezelf. Wat doe ik. Wat denk ik als er iets gebeurt. Zit hier een patroon in. Klopt het ook wat ik denk? Of vertel ik mezelf een verhaal wat niet (meer) klopt? Of wil ik het anders? Is het noodzakelijk dat ik er anders naar ga kijken omdat het me tegenhoudt om die dingen te doen die ik heel graag wil?


Soms komen de dingen die je hebt ervaren terug, wanneer je het even niet verwacht. En dat kan. Het geeft ook niet. Het is nu eenmaal gebeurd. Net als dat je fijne dingen herinnert door een liedje of een geur of je komt iets tegen uit die tijd.. Ik heb weinig ervaren de afgelopen 3 jaar in de trant van dat blog over de 3 lezeressen. Dus is er een stukje geheeld. Kijk ik er nog weer anders naar. Maar accepteer ik ook van mezelf dat ik mens ben, dat ik de ene keer iets mag voelen wat pijn doet en de volgende keer het amper opmerk. Dat is allemaal oké.


Samhain of All Hallow’s Eve is dus Allerzielen, de sluiers zijn dunner tussen de fysieke wereld en de energetische wereld met spirits. We gedenken op die avond onze voorouders die niet meer bij ons zijn. Onze overleden dierbaren. Staan er even bij stil en eren ze dat ze onderdeel waren van ons leven en onderdeel zijn van ons. Brandt een mooi kaarsje voor ze..en vraag ze om hulp bij het loslaten van dat wat je niet meer in je leven wilt..

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.